Muistattekin ehkä kun kerroimme kesän alussa, että Vallila lanseerasi 1.6. henkilöstölleen ”Vallila liikkeelle” -liikuntakampanjan: Vallila lahjoittaa jokaisen työntekijänsä yhden tunnin liikuntasuorituksesta yhden euron Uusi Lastensairaala Tukiyhdistys 2017 ry:lle sekä 50 euroa jokaisesta Midnight Run -tapahtumaan osallistuneesta työntekijästä. Sopivaksi liikuntasuoritukseksi katsottiin kaikki liikunnan harrastaminen, työmatkaliikunnasta alkaen.
No, mehän ryhdyimme liikkumaan, mukaan lähti meistä kaikkiaan 60 henkeä. Kampanja-aikana rahastoon kertyi 2 337 euroa. Midnight Run -tapahtumaan osallistui kahdeksan vallilalaista - kokonaissummasta siis 400 euroa kertyi tätä kautta. Liikuntatunteja kampanjaan osallistuneille kertyi kesän aikana siis yhteensä 1 937 tuntia. Henkilöä kohden liikuntaa kertyi keskimäärin 2 tuntia 30 minuuttia viikossa.
Tavoitteenamme kampanjassa oli haastaa itsemme ja työtoverimme hyviin suorituksiin ja liikkumaan terveyttä edistävästi. UKK-Instituutin liikuntasuositusten mukaan 18–64-vuotiaiden tulisi liikkua viikossa 2 tuntia 30 min reippaasti tai 1 tunti 15 minuuttia rasittavasti, jotta liikunnalla voidaan parantaa kestävyyskuntoa.** Neljän vuoden välein toteutettavan Kansallisen liikuntatutkimuksen mukaan suomalaisesta aikuisväestöstä (19–65-vuotiaat) noin 44 prosenttia täyttää suunnilleen terveyttä edistävän liikunnan tunnusmerkit.* Aika hyvin siis saavutimme kampanjan tavoitteet; keskimäärin jokainen pääsi suositusten mukaiselle, terveyttä ja kestävyyskuntoa parantavalle tasolle! Ja samalla tietysti tehtiin hyvää ULS2017-hankkeen tukemiseksi.
Henkilöstömme on hyvin aktiivista muutoinkin, ja monelle tällainen liikuntamäärä on varmasti arkipäivää. Ehkä kampanja myös kannusti montaa lähtemään liikkeelle ja kenties jatkamaan kävely-, juoksu-, uinti- tai pyörälenkkiä vaikkapa puolisen tuntia tavallista pidempään. Joka tapauksessa, kesän aikana saatu kipinä varmasti kannustaa jatkamaan säännöllistä liikunnan harrastamista vastakin!
Vallilassa meitä kannustetaan liikkumaan myös muun muassa neljä kertaa vuodessa jaettavien liikunta- ja kulttuurisetelien kautta. Lisäksi, jos päätämme porukalla osallistua erilaisiin liikuntatapahtumiin, tuetaan meitä usein osallistumisessa osallistumismaksuja maksamalla, kuten esimerkiksi elokuun lopun Midnight Run -tapahtumassa.
Liikkumisella on sitä paitsi tutkitusti hyviä vaikutuksia myös työssä jaksamiseen, sillä liikunta vaikuttaa suotuisasti muun muassa aineenvaihduntaan, verenkiertoelimistöön, tuki- ja liikuntaelimistöön, unen laatuun sekä psyykkiseen hyvinvointiin. Liikunta voi myös vähentää monien sairauksien riskitekijöitä.**
Hyvä me!
* Lähde: Kansallinen liikuntatutkimus 2009–2 010 / Aikuisliikunta, Jorma Savola, toiminnanjohtaja, Suomen Kuntoliikuntaliitto ry.
Kansallinen liikuntatutkimus toteutetaan neljän vuoden välein. Sen tilaajina toimivat SLU, Nuori Suomi, Suomen Kuntoliikuntaliitto, Suomen Olympiakomitea ja Helsingin kaupunki. Tutkimuksen rahoittaa opetus- ja kulttuuriministeriö. Viimeisin tutkimus on julkaistu vuonna 2010 ja sen on toteuttanut TNS Gallup Oy.
** Lähde: UKK-Instituutti: https://www.ukkinstituutti.fi/tietoa_terveysliikunnasta/liikunnan_vaikutukset